Westkapelle, rustig zonnig dijkdorp

Westkapelle luchtfoto

Westkapelle ligt op de meest westelijke punt van het voormalige eiland Walcheren en wordt gekenmerkt door zijn twee unieke vuurtorens. Een mooi kustdorp in de provincie Zeeland die niet overspoeld wordt door toeristen. Westkapelle staat voor zon, zee, strand, rust en de ruimte. De ideale plaats voor een ontspannen vakantie in Nederland. Het kustdorp is een geliefde bestemming voor mensen die een rustige vakantie willen doorbrengen.

Westkapelle vuurtoren

Westkapelle ligt direct aan zee, temidden van natuur, dijk, duinen en strand. Veel sportvissers hebben de Zeedijk als favoriete locatie en kilometers aan fiets- en wandelroutes zijn in de omgeving te vinden. De streek binnen de duinen en stranden van Walcheren is een fraai natuurgebied, met schilderachtige dorpjes, boerderijen, weilanden, akkers en polderweggetjes.

Strand

Strand Westkapelle

Westkapelle heeft een prachtig grote zandstranden gelegen op het zuiden met schoon en helder zeewater. Zowel aan de noordkant, als aan de zuidkant van het dorp liggen grote stranden met de karakteristieke paalhoofden. Zelfs in het hoogseizoen vindt u op de stranden (totale lengte 5 km) voldoende ruimte en rust. Vanaf de centraal gelegen Markt hoeft u maar één straat door te lopen om de duinen te beklimmen en daarachter het strand te zien.

Aan de zuidkant van het dorp begint het lange strand dat doorloopt via Zoutelande en Dishoek tot Vlissingen! Zo’n 12 kilometer zandstrand strekt zich daar uit, waardoor je einde(r)loos langs het strand kunt wandelen. Zeker bij een flinke zuidwesterstorm is het druk op deze ‘strandroute’, en niet alleen op het strand zelf... In de diverse strandpaviljoens is het goed toeven, met een altijd fantastisch uitzicht op de Westerschelde.

Dorp

Westkapelle heeft een gezellig centrum. Aan de Zuidstraat en de Markt vindt u verschillende winkels, meerdere restaurants en terrassen. Een mooie, hoge dijk zorgt voor bescherming voor het lager gelegen dorp. Westkapelle is bekend door de eeuwenlange strijd tegen de zee, waarvan de Zeedijk al vijf eeuwen het symbool is. Deze vijf kilometer lange Zeedijk is een bezoekje meer dan waard. Verder is in 2009 een panoramaweg aangelegd aan de richting Domburg. Een prachtige route waarbij u zowel wandelaars, fietsers en automobilisten genieten van het uitzicht op zee.

Bezienswaardigheden

Westkapelle zijn bekendste bezienswaardigheden zijn uiteraard de twee vuurtorens. De twee vuurtorens van Westkapelle vormen samen een lichtenlijn naar het Oostgat. Tevens vindt u in het dorp Het Polderhuis, een museum over de oorlog- en dijkgeschiedenis van het Zeeuwese dorp.

Phare 't Hoge Licht - Westkapelle

Phare 't Hoge Licht - Westkapelle

Le Phare de Westkapelle. Après une montée signifiante, la vue depuis le plateau vaut la peine. Par beau temps, vous avez ...

  Kerkeweg 1, Westkapelle
  web. Website Plus d'informations

  Phare du Nord - Westkapelle

  Phare du Nord - Westkapelle

  Le chef du Nord (également appelé bas phare de Westkapelle bas) est le deuxième phare à Westkapelle à côté du ...

   Zeedijk 5, Westkapelle
   web. Website Plus d'informations

   Polderhuis

   Polderhuis

   Au pied de la digue robuste à Westkapelle vous trouvez la Maison du Polder. Un musée où vous serez guidé à travers l'histoire agitée de ...

    Zuidstraat 154-156, Westkapelle
    web. Website Plus d'informations
    Polderhuis

    Verder vindt er jaarlijks gedurende de zomermaanden elke woensdag een weekmarkt plaats op de Markt van het drop.

    Omgeving

    Westkapelle Panoramaweg

    De omgeving is erg mooi en biedt vele mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Westkapelle kenmerkt zich in het bijzonder door haar ligging, die bij uitstek geschikt is voor dagtrips met de fiets naar bijvoorbeeld de Deltawerken stormvloedkering in de Oosterschelde, of de oude stadskernen van Veere, Middelburg en Vlissingen. Op Walcheren zijn vele kleine binnenwegen die erg geschikt zijn voor mooie fietsroutes. Voor de terugweg houdt u altijd de vuurtoren in het oog, dan vindt u zonder probleem de weg terug naar het dorp. In een straal van 20 km liggen de steden Middelburg en Veere, met veel historische gebouwen en Vlissingen met Het Arsenaal en de Reptielenzoo.

    Noordervroon

    Ten noorden van het dorp ligt het natuurgebied Noordervroon. Hier zijn natte gebieden met duinlandschappen gecreëerd. Op de kale eilandjes broeden in het voorjaar tientallen kokmeeuwen, visdiefjes en kluten. Plevieren en strandlopers (en 's zomers zwaluwen) zijn het hele jaar aanwezig. De plasjes en rietkragen zelf zorgen nogal eens voor verrassingen. In het terrein broeden diverse ganzensoorten, eenden en fuutachtigen. In het grasland zit veldleeuwerik, kwikstaart en graspieper. In de restanten van het bos broedt onder meer buizerd en er komen ook reeën voor. De wegbeplanting rondom biedt zeker in voor- en najaar schuilgelegenheid en voedsel aan zangvogels als lijsterachtigen, zangertjes en vinkachtigen.

    Doordat het Noordervroon een erg waterrijk gebied is, is het bijzonder rijk aan vogels. Daarom is het ook niet toegankelijk, maar vanuit de omgeving is het prima te overzien. Boven op de dijk staat een vogelobservatiepost. Vanaf daar zijn de diverse vogels goed te bekijken. Het is een bekend punt voor vogelaars. Verder kunt u het gebied mooi bekijken vanaf het fietspad langs de weg tussen Westkapelle en Domburg; ook vanaf de K. de Vosweg en de Hogeweg heeft u een mooi zicht.

    Luchtfoto Westkapelle

    Kreek

    Ten zuiden van het dorp ligt het krekengebied dat grenst aan het Westkappelse bos. De kreken ten zuiden van Westkapelle zijn ontstaan als een direct gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Door het bombarderen van de dijken door de geallieerden stroomden er dagen lang enorme watermassa's door het gat in de dijk. Daardoor ontstond een diepe geul, die nu de kreken vormt.

    Het water in de kreek is nog altijd zout waardoor er nog steeds zoutwatervissen zoals bot en paling voorkomen. Daarnaast is forel uitgezet. Verder vindt u op het water zijn altijd wel aalscholvers, eenden en ganzen. In de rietkragen broeden veel de bruine kiekendieven, kleine karekieten, buizerds en rietzangers. Rondom het westelijke deel van de kreek is een populair wandelpad aangelegd.

    Tips